Opis
Opis
Baba ghanoush to popularna na Bliskim Wschodzie (Liban, Syria) i w Egipcie potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam. Pastę tę najczęściej je się z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita lub khubz, także można dodać ją do warzyw lub grilowanych mięs.
Skład i alergeny
76% bakłażan, 11% tahini, 7,1% sok z cytryny, 3% olej słonecznikowy, czosnek w proszku, kminek, sól.
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości selera, mleka, orzechów, gorczycy, siarczyn. Produkt zawiera sezam.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna | 525 kJ /127 kcal |
Tłuszcz | 9,6 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,5 g |
Węglowodany | 4,1 g |
W tym cukry | 2,4 g |
Białko | 2,8 g |
Sól | 1,0 g |
Dodatkowe informacje
Waga | 180 g |
Typ produktu | Antipasti |
Kraj pochodzenia | Grecja |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu przechowywać w lodówce |
Termin ważności | 90 dni |
Jednostka miary | SZT |