Opis
Opis
Humus to bardzo popularna przekąska w krajach Bliskiego Wschodu. Ciecierzycę miesza się z pastą z nasion sezamu zwaną tahini, która nadaje hummusowi lekko orzechowy smak.
Pasta z ciecierzycy jest bogata w proteiny, błonnik, witaminę B, fosfor, żelazo i stanowi bardzo zdrowy składnik dla osób na diecie roślinnej.
Hummusem można posmarować krakersy, chlebki pita czy kanapki.
Stosuje się go również jako bazę do dipów, dodatek do chrupiących warzyw, a także do dressingów sałatkowych.
Skład i alergeny
50% ciecierzyca, 15,6% woda, 13,8% sok z cytryny, 8% tahini, miód, olej słonecznikowy, kminek, sól, czosnek w proszku, pieprz, papryka czerwona, płatki ziemniaczane.
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości selera, mleka, orzechów, gorczycy, siarczyn. Produkt zawiera sezam.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna | 716 kJ /172 kcal |
Tłuszcz | 9,5 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
Węglowodany | 13,6 g |
W tym cukry | 3,4 g |
Białko | 5,7 g |
Sól | 1,2 g |
Dodatkowe informacje
Waga | 180 g |
Typ produktu | Antipasti |
Kraj pochodzenia | Grecja |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu przechowywać w lodówce |
Termin ważności | 90 dni |
Jednostka miary | SZT |