Opis
Rodzaj włoskiego sera, produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych. Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mający znak jakości DOP, który posiada od 1955 roku. Dojrzewanie sera trwa od roku do dwóch lat.
Ser Grana Padano
Włochy to bez wątpienia jeden z krajów, w których powstają najdoskonalsze sery o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Do takich wyjątkowych wyrobów należy również słynny Grana Padano pochodzący z Niziny Padańskiej, produkowany z mleka krowiego. Jest to twardy ser podpuszczkowy dojrzewający od roku do dwóch lat. Wyróżnia się on charakterystyczną ziarnistą strukturą, twardą skórą oraz intensywnym smakiem, zaś o najwyższej klasie Grana Padano świadczy certyfikat DOP przyznany w roku 1955. W naszym sklepie oferujemy ten wyśmienity ser, który doskonale sprawdza się przede wszystkim starty na tarce – na przykład jako dodatek do makaronu, zupy-krem, wybornej sałatki albo zapiekanki. Zapraszamy do zakupu!