Opis
Tradycyjny norweski ser Brunost
Ser karmelowy Burnost, to niezwykły przysmak, którym zajadają się wszyscy Norwegowie. Chociaż nie jest zbyt popularny poza granicami kraju, na turystach nieustannie robi ogromne wrażenie. Brązowy kolor, delikatnie słodki smak i konsystencja do wyboru – Burnost możesz trzymać w słoiku bądź kroić w plastry z tradycyjnej, twardej kostki. Idealny do gofrów, maślanych bułeczek, a także do pieczywa pełnoziarnistego oraz jako dodatek do wytrawnych dań. Ten norweski specjał podbije Twoje serce już po pierwszym kęsie!
Kozi ser karmelowy
Burnost tradycyjnie wyrabia się z serwatki mleka koziego. Podczas 9-godzinnego gotowania zachodzi proces karmelizacji cukrów zawartych w użytych składnikach. Dzięki temu otrzymujemy prawdziwy przysmak o delikatnym zapachu słodkich krówek. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, przyrządzić wyjątkowy gulasz czy zrównoważyć smak słodkiego gofra, a przy tym odkryć bogactwo tradycyjnej, norweskiej kuchni – zamów prawdziwy Burnost już dziś lub sprawdź inne sery na słodko z naszej oferty: Wensleydale z żurawiną, White Stilton z mango i imbirem. Polecamy również inny słynny norweski ser: Jarlsberg, który zgodnie z najnowszymi badaniami wpływa bardzo korzystnie na zdrowie.